Shoppingvagn
Skicka en förfrågan

Pinecas trähus vs hårt mongoliskt klimat | Pineca.se

Våra geografiska möjligheter sträcker sig över hela världen men det finns fortfarande några platser som inte har blivit allmänt upptäckta av våra projektteam. Mongoliet har varit en av de mer enastående platserna som vi nyligen har lagt till i vår lista för produktleveranser. Det var en ganska exceptionell resa att få allt material levererat till en så avlägsen plats, definitivt värt att notera i denna berättelse. Så vänta inte längre och låt oss sätta igång.

Det stora gröna landskapet som omger byggområdet kan lätt få en att tappa andan. De uppriktiga leenden och glädjen vi bevittnade på bilderna som delas av kunden fyller våra hjärtan med ren tacksamhet – vi är glada att våra produkter kunde beröra människors liv, trots avståndet, och ge dem så mycket glädje.

Möt husägaren!

Vår kund Lkhama har drömt om trähuset ganska länge. Efter att ha sparat ihop den summa pengar som krävs för ett husköp var drömmen äntligen redo att bli verklighet. Med hjälp av en vän - en skicklig och erfaren pensionerad ingenjör Josef - gick projektet att bygga trähuset snabbt och smidigt.

Det glada ansiktet avslöjar att Lkhama är oerhört nöjd med sitt nya boende – och känslan är dubbelsidig då vi mer än gärna uppfyller våra kunders drömprojekt.

Farmor Lkhama är ägaren av huset; men hennes två döttrar besöker henne ofta med sina familjer. Alla, inklusive 5 barnbarn, har plats vid det stora matbordet. Huset har blivit familjens samlingsplats.

Produkten

Huvudkraven på trähuset var den ekonomiska effektiviteten, underhållet av huset (särskilt uppvärmningskostnaden under vintern) och dess förmåga att motstå det extrema mongoliska klimatet. Projektet började med uppgiften att välja rätt modell. Vårt trähus i två våningar LIVINGTON visade sig vara det bästa valet. Ett ordentligt isolerat hus var det mest lämpliga alternativet för ett hårt och extremt klimat. Så modellen visade sig passa perfekt!

Resan till Pinecas tillverkningsanläggning

Efter att ha valt modell, bestämde sig Josef för att besöka vårt kontor och tillverkningsplats i Vilnius, Litauen för att säkerställa att kvaliteten på Pinecas produkter håller högsta standard. Vi var glada över att få ordna resan dit och visa hur våra trähus blir tillverkade och kvaliteten på råvarorna som används. Josef besökte även ett hus i Bayern som är byggt av Pineca för att utvärdera kvaliteten och utseendet på vår färdiga produkt. Besöken var framgångsrika och byggresan kunde nu börja!

Nyckelkravet: pålitlig värmeisolering

De krav som var tydliga från projektstarten var att säkerställa att huset är beboeligt även under de hårdaste mongoliska klimatförhållandena, garantera kostnadseffektivitet och värmebevarande egenskaper samt att familjen kommer att ha det varmt och mysigt hela året om.

"Det 15 cm breda utrymmet mellan ytterväggspanelerna och de inre är isolerat med 3 lager mongolisk fårull. Denna typ av väggkonstruktion, tillsammans med det isolerade taket och golvet, gjorde huset beboeligt även vid max -49°C i början av januari. Vi valde högkvalitativa träfönster med treglas. 
För att täta väggarna mot de hårda och kalla vindarna beslutade teamet även att använda självhäftande tätningsband i alla skarvar på inner- och ytterväggarna och i varje skåra.”- Josef


Byggnadens "uppvärmning" är beroende av en liten vedkolspis, som normalt används för uppvärmning och matlagning i en jurta. En vägg av tungt tegel byggdes framför träväggen för bättre värmelagring och skydd av träväggen.

En annan avgörande del av byggnadens livslängd och termiska effektivitet var att lägga en lämplig grund för hårt väder och en mark som fryser 3-4 m djupt på vintern.

”Vi bestämde oss för att lägga ca 60 cm makadam - billigt material - på plats. Pressade ihop denna underkonstruktion med en vibrationsvält, applicerade omedelbart ett lager av max 10 cm fint brutet stenmaterial, packade ihop detta igen och skapade sedan en exakt utjämning. Betongplattan var även värmeisolerad på sidan.
10 cm PU-skum (Finnfoam) lades ut på denna underkonstruktion och på den placerades en 20 cm tjock stålarmerad betongplatta, som också var värmeisolerad på sidorna med 10 cm tjocklek.” - Josef

 

Monteringsprocessen

Monteringen av hela huset sköttes av ingenjören Josefs vän, snickaren Heiko från Bayern, som utförde snickerier, takläggning och VVS-arbeten snabbt och perfekt med endast två medhjälpare från byn.

”Det tog 18 dagar, utan helguppehåll, att slutföra bygget av bostadshuset till en punkt där det kunde användas som bostad. VVS- och takarbetet samt el- och sanitetsinstallationen slutfördes i den andra byggfasen på två veckor" - Josef


Det är utomordentligt trevligt att se hur en byggnad på relativt kort tid blir ett hus. Att ha en kunnig och entusiastisk ingenjör ombord var till stor hjälp i hela byggprocessen och gjorde att projektet kunde slutföras på kort tid.

Denna typ av exklusiva projekt förgyller våra dagar och ger oss glädje. Förmågan att nå långt bort från våra vanliga områden vidgar våra vyer och låter oss beröra ännu fler människors liv. Att uppfylla behov som skiljer sig från våra vanliga projekt var också en spännande satsning - att se våra produkter tjäna sitt syfte till fullo är en extraordinär upplevelse som berikar oss med stunder av uppfyllelse och uppskattning.

Vi önskar vår kund många vackra minnen i hennes nya fina trähus.

 

Berätta för oss om produkten som du letar efter

Ange några detaljer om produkten som du letar efter (användningsändamål, område, dimensioner, design, etc.). Vi återkommer till dig så snart som möjligt (vanligtvis samma dag eller nästkommande arbetsdag).

*
*